KONTAKT 
Slovensko panevropsko gibanje
Prešernov trg 2
1000 Ljubljana
Slovenija

Predsednik:
Mag. Laris Gaiser

Tel: +386(0)1 251 05 59
Fax: +386(0)1 421 06 49
E-pošta: info@panevropa.si

Uradne ure:
ponedeljek 18.00 – 20.00

Pišite nam!

Pristopna izjava

International Paneuropean Union
  

 

SLOVENSKO PANEVROPSKO GIBANJE
IN NECESSARIIS UNITAS | IN DUBIIS LIBERTAS | IN OMNIBUS CARITAS
Delegacija Slovenskega panevropskega gibanja v ANDECHSU, marec 2012
V Andechsu, manjšem naselju na obrobju administrativnega območja Münchna, so se 17. marca 2012 odvili že 37. tradicionalni panevropski dnevi. Srečanje med Panevropskimi gibanji z vseh koncev Evrope je potekalo pod naslovom »Balkanska vojna – balkanski mir«. Vidnejši govorniki na konferenci so bili Enver Hoxhaj –kosovski zunanji minister, Bernd Posselt – predsednik Nemške panevropske unije, dr. Jožo Džambo – hrvaško-bosanski zgodovinar, grof prof. Ferdinad Kinsky ter še mnogo drugih pomembnih osebnosti iz akademskih in političnih krogov.

Udeleženci konference z različnih koncev Evrope so imeli izredno priložnost podrobno spoznati dogodke, ki so se odvijali na tleh nekdanje Jugoslavije v 80. in 90. letih. Prisotne so s tematiko seznanili profesorji in zgodovinarji iz Bosne in Hercegovine, ki so vojno osebno doživeli. Glavno sporočilo konference je bila spodbuda Republiki Srbiji k nadaljnjemu priključevanju Evropski uniji, obsodba nekdanjega Miloševićevega režima, letošnja 20. obletnica začetka vojne v Bosni in Hercegovini in zavzemanje za trajni mir na balkanskem polotoku. Sporočilo konference je bilo z navdušenjem sprejeto s strani srbske in kosovske delegacije, ki sta bili poleg nemške delegacije med najštevilčnejšimi.

Vrhunec je konferenca dosegla z govorom Bernda Posselta, pravnika in evropskega poslanca, ki ima tudi slovenske korenine. V zelo jasni in čisti Nemščini je natanko opisoval dogodke v začetku 90. letih, ki so vodili v vojno. V govoru se je navezal tudi na predsednika Slovenskega panevropskega gibanja, prof.dr. Franceta Bučarja, in na njegovo pomembno vlogo v času osamosvajanja Republike Slovenije. Sobotni del konference se je zaključil z nastopom srbske folklorne skupine iz Münchna, s katerim so nastopajoči vseh starosti panevropsko publiko povsem navdušili.  

Alen Leban 

©2005 Slovensko panevropsko gibanje; Zadnja sprememba: 06.09.2012 by INFO.SI