KONTAKT 
Slovensko panevropsko gibanje
Prešernov trg 2
1000 Ljubljana
Slovenija

Predsednik:
Mag. Laris Gaiser

Tel: +386(0)1 251 05 59
Fax: +386(0)1 421 06 49
E-pošta: info@panevropa.si

Uradne ure:
ponedeljek 18.00 – 20.00

Pišite nam!

Pristopna izjava

International Paneuropean Union

 

SLOVENSKO PANEVROPSKO GIBANJE
IN NECESSARIIS UNITAS | IN DUBIIS LIBERTAS | IN OMNIBUS CARITAS
Poročilo iz Strasbourga
 Delegacija Slovenskega panevropskega gibanja se je med 8. in 10. junijem 2012 udeležila zasedanja generalne skupščine Mednarodne panevropske unije, ki je potekala v Evropskem parlamentu v Strasbourgu, in nemško-francoske panevropske konference, ki je spremljala zasedanje.

Nemško-francoska panevropska konferenca je bila v znamenju 90. obletnice panevropske ideje ter 40. obletnice smrti očeta panevropskega gibanja, grofa Richarda Nikolausa von Coudenhove-Kalergija. Govorniki so poudarili pomen panevropske ideje, saj je njena vrednost v kriznih trenutkih še toliko bolj aktualna. V času aktualne gospodarske, finančne in politične krize v Evropski uniji se države postopoma oddaljujejo druga od druge, vedno manj je razumevanja ter vedno več očitanja in različnih oblik nestrpnosti. Takšnemu stanju se moramo nujno izogniti, saj vemo, kam so takšne razmere v 20. stoletju peljale evropski kontinent.  

Govorniki so spomnili na korenine Evrope, ki izhajajo iz grške filozofije, rimskega prava ter judovsko-krščanske religije, pomen skupnih vrednot ter spoštovanja različnosti. Vse našteto ima izjemno vlogo v političnem diskurzu, kajti vrednote in njihov izvor so lahko bodisi predmet trenja bodisi povezovanja. Tega se morajo zavedati predvsem tisti, ki oblikujejo politike in jih predstavljajo ljudem. Za celotno Evropo je najslabše, če politični odločevalci interpretirajo vrednote z namenom osebnega okoriščanja, namesto da bi vrednote služile kot predmet povezovanja in razumevanja. In ravno zavedanje, da imamo skupne vrednote, ki nas povezujejo, nam omogoča, da lahko različni narodi sobivamo na istem kontinentu. Evropa je v svetovnem merilu edinstvena tudi zaradi dejstva, da je preživela tako vojne, povezovanja in razpade držav ter oblikovanje skupnih nadnacionalnih struktur. Zato se je vredno in potrebno boriti, da Evropa ostane prostor z močno intelektualno širino.  

Na konferenci so govorniki poudarili tudi pomen Evropske unije kot svetovne gospodarske in politične sile. Največji trenutni izziv je zagotoviti, da Evropska unija ostane svetovna velesila. Vendar poti, ki jih rišejo državni voditelji Evropske unije v aktualnih razmerah, ne vodijo proti izhodu, temveč v nov korak začaranega kroga. Zato je potrebno vložiti veliko truda v iskanje alternativ, ki omogočajo Evropski uniji in celotni Evropi preboj iz sedanjega stanja. Časa za to pa zmanjkuje, saj nas prehitevajo vse druge svetovne velesile (vključno z novimi).  

Dejan Hribar

Fotogalerija...

©2005 Slovensko panevropsko gibanje; Zadnja sprememba: 06.09.2012 by INFO.SI