V četrtek, 25. aprila 2013, je v prostorih Slovenske matice potekala okrogla miza z naslovom »A New World Order – Reality or Just Rebalance?«. Gostje okrogle mize so bili H. Martin Dowell, vodja oddelka za politične, gospodarske in trgovinske zadeve na Veleposlaništvu ZDA v Sloveniji, Igor Kovač, predsednik Regionalnega foruma za mednarodne in strateške študije v Sloveniji in Laris Gaiser, predsednik Slovenskega panevropskega gibanja.

Svet se je po koncu hladne vojne korenito spremenil. Nič več ne moremo trditi, da je svet jasno razdeljen na svetovne pole, kot je bilo v času bipolarnega mednarodnega sistema. Kot je poudaril Gaiser, imamo v svetu več polov moči, vendar nihče od njih nima jasnega predznaka prevladujočega. V tem kontekstu je kritično izpostavil primer Evropske unije, ki ne bo nikoli postala svetovna velesila (kot npr. ZDA ali Kitajska), če se politične in gospodarske razmere ne bodo spremenile.

Igor Kovač, sicer tudi avtor knjige z naslovom »The Power Structure of the Post Cold War International System« je izpostavil, da se mednarodna skupnost ne sooča s paradigmatičnim preskokom temveč predvsem z novo ureditvijo. Poenostavljeno povedano gre za nekaj zelo pomembnih sprememb, ki si jih je bilo še v času hladne vojne praktično nemogoče zamišljati:

  1. Sovjetska zveza se je zrušila, zato so morale ZDA nov način delovanja v mednarodnem sistemu, kjer ni bilo več odkritega in jasnega nasprotnika;
  2. velik gospodarski kot politični vzpon so doživele nove regije (Evropska unija in države BRICS);
  3. pojav t. i. asimetričnega vojskovanja, kjer se proti sovražniku ni več moč bojevati zgolj na en sam način in z uporabo enakih sredstev;
  4. korenito se je spremenila narava ekonomije (finančni sektor je postal pomembnejši od realnega);
  5. spremenili so se odnosi v t. i. geo-ekonomiji, saj je gospodarska moč dejansko postala pomembnejša kot pa politična in celo vojaška.

Kot je še poudaril Kovač, se je struktura mednarodnega sistema v zanjih dvajstih letih večkrat spremenila – od multipolarnosti v 90' do unipolarnosti v novem mileniumu, ter prek uni-multipolarnosti do današnje brez-polarnosti (non-polarity).

McDowell se je strinjal, da se svet nahaja v stanju, ko nobena država na svetu ne more sama urejati, spreminjati ali reševati ključnih svetovnih vprašanj (od gospodarskih in političnih do podnebnih sprememb, trajnostnega razvoja ali revščine). Po njegovem mnenju pa je še vedno najpomembnejše gospodarstvo in zdrava konkurenca, kar je že desetletja glavno vodilo ZDA, saj je gospodarska moč temelj politične in vojaške »kondicije« države.

Posnetek okrogle mize je dostopen tukaj.

Fotogalerija: