Delegacija Slovenskega panevropskega gibanja se je udeležila zveznega kongresa Nemške panevropske mladine, ki je potekal od 1. do 3. novembra 2013 v Ulmu z naslovom 'EU-Donaustrategie – Europa wächst zusammen'.

Na prvem panelu z naslovom 'Vom Schwarzwald bis zum Schwarzen Meer – Europa gemeinsam gestalten' so predstavniki pomladkov panevropskih gibanj iz držav vzhodne Evrope podali svoje predloge o načinu nadaljnjega združevanja evropskih držav.

V soboto, 2. Novembra, je zbrane v 'Hauses der Donau' pozdravil in nagovoril Franziskus Posselt, predsednik Nemške panevropske mladine. V svojem nagovoru je izrazil pomen udejstvovanja mladih in idejo združene Evrope. Gost kongresa je bil Günther Oettinger, evropski komisar za energijo, ki je v svojem govoru povedal, da je energetska neodvisnost Evrope pomembna za evropsko gospodarstvo in varnost. Omenil je tudi program 'Evropa 2020' in izrazil svojo podporo spremembam, ki jih program prinaša. Kongresa so se kot gosti udeležili še dr. Florian Ballnus, predstavnika državnega ministrstva za okolje in zdravstvo Baden-Württemberg, Werner Schempp, namestnik direktorja in vodja evropske politike iz državnega ministrstva Baden-Württemberg in Manfred Paulus, glavni komisar za boj proti kriminalu. Dr. Florian Ballnus in Werner Schempp sta predstavila edinstvenost flore in favne Podonavja, Manfred Paulus pa je govoril o operacijah boja proti prostituciji v Belorusiji.

Večerni panel je potekal pod naslovom 'EU-Donaustrategie – Europa wächst zusammen'. Govorniki panela so bili Ivo Gonner, župan mesta Ulm, Bernard Posselt, predsednik Nemškega panevropskega gibanja, Franjo Komarica, predsednik škofovske konference Bosne in Hercegovine, Andrej Plenković, hrvaški poslanec v Evropskem parlamentu, dr. Dirk Voss, podpredsednik Mednarodne panevropske unije, in Norbert Lins, član nemškega panevropskega gibanja in kandidat na evropskih volitvah 2014. Govorniki so razpravljali o državah v Podonavski regiji in njihovi vključenosti v proces evropskega združevanja. Ena glavnih ugotovitev je bila, da v Podonavskem prostoru še danes obstajajo politična gibanja, ki ogrožajo obstoj združene Evrope.

Alen Leban