Delegacija Slovenskega panevropskega gibanja se je udeležila mednarodne konference z naslovom Jugovzhodna Evropa – Evropska unija: izzivi integracije in regionalnega povezovanja v kontekstu globalizacije (Southeast Europe – European Union: Challenges of integration and regional cooperation in context of globalization), ki je potekala od 27. do 29. maja 2016 v Sarajevu (Bosna in Hercegovina). Namen konference je bil spregovoriti o približevanju držav jugovzhodne Evrope Evropski uniji ter katere so ovire Bosne in Hercegovine na tej poti.

Države jugovzhodne Evrope so v zadnjem obdobju izpostavljene številnim izzivom, na katere morajo odgovoriti (npr. begunska kriza, politična neenotnost, varnostna vprašanja, gospodarska kriza ipd.). Njihova skupna vizija je vstop v evro-atlantske povezave, pri čemer morajo izpolniti določene kriterije. Pri njihovem izpolnjevanju pa dostikrat naletijo na notranjepolitično neenotnost in neenoten odziv mednarodne skupnosti. Vendar so govorniki izpostavili tudi težavo nejasne vizije Evropske unije ter kakšno jugovzhodno regijo si želi. Evropska razdeljenost otežkoča približevanje držav, hkrati pa s svojimi nejasnimi cilji in pogledi prispeva k nezadovoljstvu in nezaupanju med ljudmi.

Predsednica Slovenske panevropske mladine, Tina Hočevar, je v svojem govoru izpostavila evroskepticizem kot tiste sile, ki je trenutno v Evropi izjemno prisotna in ogroža evropski projekt. Hkrati je poudarila, da je potrebno narediti tehten premislek o tem, kako in na katerih evropskih vrednotah ponovno oživiti projekt. Kot predsednica panevropske mladine se je zavzela za aktivnejše udejstvovanje mladih, ob tem pa izrazila upanje, da bodo ideje mladih sprejete in upoštevane v evropskih institucijah.

Govor Tine Hočevar lahko najdete tukaj.

Več o konferenci lahko najdete na spletni strani Panevrope Bosne in Hercegovine.