Dogodki

V Maastrichtu (Nizozemska) so se 29. aprila 2019 prvič soočili t. i. spitzenkandidaten. Namen soočenja je bil predstaviti poglede in argumente političnih strank glede prihodnosti Evropske unije po evropskih volitvah 2019.
PRVO SOOČENJE T. I. SPITZENKANDIDATEN V MAASTRICHTU

V Maastrichtu (Nizozemska) so se 29. aprila 2019 prvič soočili t. i. spitzenkandidaten. Namen soočenja je bil predstaviti poglede in argumente političnih strank glede prihodnosti Evropske unije po evropskih volitvah 2019. Vprašanja so se nanašala na razvoj gospodarstva, skrbi za okolje, zunanjih odnosov EU, upravljanje z migrantsko krizo, digitalizacijo, vzponu populizmov ter na druge izzive, s katerimi se bodo morali soočiti evropski politiki, ki bodo izvoljeni na evropskih volitvah maja 2019.

Razprava je pokazala na različnost pogledov naslavljanja evropskih izzivov, skupno pa je bilo vsem (razen evroskeptičnim strankam), da je več Evrope edini pravi odgovor in pot, ki bi jo morali zasledovati tako politiki kot tudi državljani. Strinjali so se, da je lahko Evropa v svetu uspešna le, če bo delovala enotno.

Posnetek soočenja si lahko ogledate tukaj.